Vælg en rollator med den rette højde

Udgivet : 2019-07-14 - kategorier : Rollator

En rollator er et fantastisk hjælpemiddel, hvis du har problemer med at holde dig gående og stående i længere tid ad gangen. Men som med så mange øvrige produkter, er det vigtigt at sikre sig, at rollatoren passer i størrelsen, før du investerer.

Som udgangspunkt opererer man med tre forskellige størrelser, når det gælder rollatorer, nemlig Small, Medium og Large. Størrelsen relaterer sig til sædehøjden, som er relevant i forhold til, hvor nemt det er at sætte sig på rollatoren, når bentøjet trænger til en pause.

Nedenfor finder du en oversigt over sædehøjder og vejledende brugerhøjde, der gør det nemt at se, hvilken størrelse rollator du skal bruge:


Størrelse på rollator.


Small / 50 cm – vejledende brugerhøjde 125-150 cm
Medium / 55 cm – vejledende brugerhøjde 145-175 cm
Large / 62 cm – vejledende brugerhøjde 170-200 cm

Mål højden på din yndlingsstol.


Du kan også gå ud fra højden på en almindelig stol, når du skal finde den rette højde på din rollator. Find en stol, du sidder godt på, og mål sædehøjde. Så finder du et interval, inden for hvilket din rollator gerne skal befinde sig. Fortvivl ikke, hvis målet er en smule skævt i forhold til ovennævnte størrelser – da man sjældent sidder i længere tid ad gangen på en rollator, er det acceptabelt, hvis det er en smule for højt, men prøv at komme så tæt som muligt på ’ideal-højden’, så du ikke skal kæmpe alt for meget med at komme op i stående stilling efter dit hvil. Mens det er acceptabelt, at sædet er en smule for høj, bør du undgå, at det bliver for lavt. Et for lavt sæde kan nemlig gøre det vaskeligt at komme op at stå igen fra siddende stilling.

Hvor høje skal skubbehåndtagene være?


Størrelsen på rollatoren hænger som nævnt primært sammen med højden på sædet, men den relaterer sig også til højden på skubbehåndtagene. På de fleste rollatorer kan håndtagene justeres i højden, men det er forskelligt hvor meget og inden for hvilket interval, de kan indstilles. Nogle kan justeres fra 78-93 cm, mens andre kan justeres fra 78-100 cm. Det er en betragtelig forskel, og netop derfor er det en fordel at vælge en rollator i en størrelse, der passer til din højde.

Som udgangspunkt kan man sige, at skubbehåndtagene skal nå til midten af håndleddet, når du står med hænderne placeret ned langs siden. Nogle foretrækker, at skubbehåndtagene er indstillet en smule højere end det, og det kan give god mening for den enkelte. Vær dog opmærksom på, at dine skuldre ikke bliver trukket op, når du bruger rollatoren. Omvendt foretrækker andre brugere, at skubbehåndtagene er indstillet lavere end anbefalet – igen afhænger det af den enkelte. Det er dog her vigtigt at være opmærksom på, at dine arme ikke bliver strakt for meget ved brug af rollatoren, og at du ikke pålægger skuldre og hænder for meget vægt.

Højde på indendørs rollator.


Alt afhængigt af, hvor du skal bruge din rollator, kan den ideelle højde variere. Bruger du primært din rollator indendørs, vil du have glæde af en ’stå-støtte’-funktion, f.eks. ved køkkenbordet. Gå da efter en rollator, der har sædet højt placeret.

Please log in to rate this article

Del cpåtent

Add a comment

 (with http://)